Πέντε χρόνια μετά τα πρώτα δειλά του βήματα, το AJMIG, ένα όραμα της σχεδιάστριας κοσμήματος Μαίρης Σαμόλη, αποτελεί πλέον ένα κερδισμένο στοίχημα για τα μέλη του, τους συνεργάτες του, τους εξαιρετικούς Έλληνες σχεδιαστές που το στήριξαν από την αρχή.

Η Πέμπτη Ετήσια Συνάντηση άνοιξε τις πύλες της για το κοινό την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου και διήρκησε έως και την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο το οποίο έχει πλέον καθιερωθεί ως μόνιμος εκθεσιακός χώρος της διοργάνωσης.

Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την εμπειρία ενός εντυπωσιακού πανοράματος σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας. Τα κοσμήματα που παρουσιάστηκαν καλύπτουν τις ενότητες PreciousEternities, SolidMetalsκαι MaterialWorlds. Χρυσός, ασήμι, πολύτιμοι λίθοι, ευφάνταστα σχέδια, φόρμες και χρώματα συνθέτουν τα πρωτότυπα κοσμήματα των καλλιτεχνών  αντιπροσωπεύοντας κάθε διαφορετική σύγχρονη τάση.

65 εμπνευσμένοι Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές, υποδέχτηκαν και αυτή τη χρονιά τους επισκέπτες προκειμένου να τους μυήσουν στη μαγεία της σύγχρονης Κοσμηματικής Τέχνης και να τους οδηγήσουν σε ένα αισθητικό ταξίδι όρασης και αφής που διατηρεί ζωντανό τον διάλογο με τη μακραίωνη ιστορία του ελληνικού κοσμήματος.

Παράλληλα με την έκθεση, εκδόθηκε όπως κάθε χρόνο- το αναλυτικό λεύκωμα με επαγγελματικές φωτογραφίες των κοσμημάτων των φετινών συμμετεχόντων και συνοδευτικά κείμενα από έγκριτους Ιστορικούς Τέχνης, όπως η Ίρις Κρητικού(Σύμβουλος ιστορικός τέχνης του AJMIG) και η εξειδικευμένη στο κόσμημα Δημοσιογράφος Katerina Perez, υπεύθυνη για τις φετινές διεθνείς συμμετοχές της έκθεσης.

Κατά την τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκαν σύντομες ομιλίες με αντικείμενο το Σύγχρονο Ελληνικό Κόσμημα και τις προοπτικές του, ενώ η οικογένεια Παπαλέξη στην οποία ανήκει ο Οίκος ΖOLOTAS, τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά της αλλά και για το γεγονός ότι διατηρεί ζωντανό το όραμα του Ιδρυτή του Οίκου που, 123 χρόνια πριν, δημιούργησε έναν συναρπαστικό κόσμο όπου ο χρυσός και οι πολύτιμες πέτρες συναντήθηκαν με την ιστορία αναβιώνοντας σπουδαίες αρχαιοελληνικές τεχνικές αργυροχρυσοχοΐας.

Στη συνέχεια του προγράμματος της βραδιάς, ο τ. Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης εγκαινίασε την έναρξη των εργασιών για την ίδρυση του Μουσείου Σύγχρονου Ελληνικού Κοσμήματος με αντικείμενο την ιστορία του ενυπόγραφου κοσμήματος στη χώρα μας από τις αρχές του 1900 μέχρι και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη χορευτική Performance «Movementsbymovements» υπογεγραμμένη από τις ChristinaBrickmanκαι  AliceDikaiouκαι εμπνευσμένη από την ταινία «Ο Μαύρος Κύκνος» του  σκηνοθέτη DarrenΑronofski, όπου μπαλαρίνες φόρεσαν κοσμήματα των συμμετεχόντων και φωτογραφήθηκαν με αυτά.

Επιπλέον, στους επαγγελματίες επισκέπτες της έκθεσης προσφέρθηκε η δυνατότητα, συμπληρώνοντας ένα έντυπο, να συμμετάσχουν σε κλήρωση με δώρο ένα αεροπορικό εισιτήριο για τον επόμενο σταθμό του AJMIG.

Ο γεμολόγος κ. Γιώργος Σπυρομήλιος,IGL, επιστημονικός συνεργάτης του AJMIG, ήταν και αυτή τη χρονιά παρών. To Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια για τους συμμετέχοντες σχεδιαστές.

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στις 19.00, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης και η βράβευση των συμμετεχόντων.

Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της εταιρείας REED ExhibitionsLtd.που διοργανώνει, μεταξύ άλλων, τις εκθέσεις Luxury & JCK στο Las Vegas. Η συγκεκριμένη παρουσίαση-ενημέρωση για την Ελληνική συμμετοχή -η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη διοργάνωση και χρηματοδοτική στήριξη του Enterprise Greece και τη συνεργασία της πλατφόρμας AJEWELMADEINGREECE- έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ΑSAP, επίσημο αντιπρόσωπο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, των παραπάνω εκθέσεων, οι οποίες διοργανώνονται από την REEDExhibitionsLtd.

Ακολούθησε α απονομή των AJMIGAWARDS2018 για την ανάδειξη του δημοφιλέστερου καλλιτέχνη σε κάθε ενότητα. Στην ενότητα PreciousEternitiesο νικητής ήταν ο MichaelPelamidis κερδίζοντας ένα κινητό Meizu pro7, στη ενότητα SolidMetalsβραβεύτηκαν οι Λάμπρος και Σεμέλη με ένα κλιματιστικό FRANKE και στην ενότητα MaterialWorlds νικητής αναδείχθηκε ο Παντελής Κοντάκης κερδίζοντας μία Absolut Εlyx 1,5L.

Οι εταιρείες και οι σχεδιαστές που συμμετείχαν στην έκθεση είναι ανά ενότητα οι:

Απαστράπτουσες Ιστορίες Κοσμήματος με Διεθνή Λάμψη

Julie Genet Joaillerie, Maureen L. Maris, Bia Tambelli Creations, Inamullumani by Luma Qusus Awad, Fabiana Gadano

Precious Eternities

ZOLOTAS House of Jewelry, ΛιάναΒουράκη, Apostolos Jewellery, Anileve - ΕβελίναΠαπαντωνίου, ΜαρίαΦωτοπούλου, ΚατερίναΙωαννίδου, K.AND. – ΚατερίναΑνδριγιαννάκη, ΣτέλιοςΚαράντωνας, Bedros Koskarian, KK Jewelry Lab - ΚατερίναΚουλουμπούρου, Nicofilimon Jewelry, Michael Pelamidis, ΜαίρηΣαμόλη, ΈβανΤσουκαλάς.

Solid Metals

ΚατερίναΑργυρού, δεμjewellery  - Δημήτρης& ΈλεναΜπαρνιά, ΜαρίαΧάνιου, ΔάφνηΠ., Dared  - ΔέσποιναΔαλδάκη, ΕλένηΔασκαλάκη, ΒάσωΓαλάτη, Golden Outliers – ΜυρτώΓρηγόρη, ΕλένηΙωαννίδη, ΠηνελόπηΚαλλιρώσηJewellery, Kastoni Jewels – ΕυαγγελίαΣπυρίδου, Λάμπρος& Σεμέλη, Leontiadi Jewellery, ΣοφίαΜαλεβίτη, Morphē London  - ΔήμητραΤαμπάκη, Athenart - ΑθηνάΠαπά, ΦαίηΠαπανίκου, ΧρυσσάνθηΠαπαξένου, Amaya  - ΑμαλίαΠετσάλη, ΑλίκηΣτρουμπούλη, B-Tal – ΒαρβάραΜάρθαΤαλαιπώρου, Vanile on the Rock  - ΒανέσσαΓερουλάνου, ΈλληΣημαντήρη-Πρωτόπαπα, ΕυσταθίαΚόσμημα

Material Worlds

ΆννυΑρχιμανδρίτου, Artpeckers, Crafts of Soul  - ΓεωργίαΜπενοβία, ΕιρήνηΧουσεϊν, ΘάνιαΙορδανίδου, ΤίναΚαραγεώργη, ΆνναΚίτσου, Kontak Art on Jewelry  - ΠαντελήςΚοντάκης, ΜάρωΚορνηλάκη, ΦωτεινήΚωστούληNefelia  - ΝεφέληΠαπαναγιώτου, ΣοφίαΠαπακώστα, Deep Blue Exclusive Creations  -ΣτέλλαΠατσαλίδου, ΒάλιαΠλαίνη, ΝίαΣταθούλια, ΆνναΤέλη, Lina’s Exclusive Jewels by Toupektsi, ΚωνσταντίναΤζαβιδοπούλου, ΜπέτυΒακάληARCHITECTURAL VIBES, Vassilis Zoulias exclusively by Pericles Kondylatos